Feministisk klassiker

”Kvarnstenen” av Margaret Drabble utgavs första gången 1965. En tid inte alltför långt tillbaka. Jag hittade den på årets bokrea. I baksidestexten sägs den vara en feministisk klassiker – klart jag blev nyfiken.

Rosamund är en ung, intelligent och privilegierad kvinna. Det talas inte mycket om pengar men hennes föräldrar befinner sig utomlands och hon kan fritt disponera deras stora lägenhet på en ”bra” adress i London. En bra adress i rätt område av London spelade roll då och gör det fortfarande.

Det är 1960-tal. Rosamund träffar (dejtar) två män, ibland den ene – ibland den andre. Det handlar inte om kärlek och männen känner till varandra. Rosamund sätter arbetet med sin doktorsavhandling främst. Sen kommer en annan ung man in i bilden; George som är radioröst på BBC. De båda dras till varandra. De trivs i varandras sällskap och ser till att träffas ofta. Båda är unga och ganska naiva. De spenderar ett tillfälle i varandras armar. Ett tillfälle som resulterar i en graviditet.

Rosamund accepterar sin graviditet efter hand. Ensam. Hon gör ett taffligt försök till abort på egen hand. Hon har hört något om gin och varmt bad. Så hon köper hem gin. Men vänner dyker upp och hon bjuder på en drink som blir flera. Vännerna festar glatt vidare och snart är flaskan tom. Mer än så blir det inte av den tanken.

Visst är Rosamund ambivalent till situationen men låter det rulla på. Hon söker aldrig upp George för att berätta. Det finns inget agg mot honom.

Samhället vid den här tiden har ingen tolerans för ogifta mödrar. Att då som Rosamund ta saken i egna händer, föda barnet och planera för ett liv som ensam mamma – det sticker verkligen ut. Hon agerar självständigt, ordnar sin situation på bästa sätt. När barnet är fött är det barnet som blir det centrala i hennes liv.

Jag tyckte mycket om ”Kvarnstenen”. Jag gillar Margaret Drabble. Hon skriver på det där klassiskt bildade sättet som jag gillar. Samma som finns hos P D James t ex. Det återfinns sällan hos moderna författare och nästan aldrig hos svenska författare.

Texten är tät och komplex. Låter kanske svårtillgängligt, men nej, man sugs in i Rosamunds liv och vill veta mer och mer.

Spänning utan mord och poliser kan man säga :-))