Garanterat bra böcker

”Haggan” av Aase Berg och ”Bikupan” av Sarah Crossan har gemensamt att båda titlarna är utgivna med stöd av Kulturrådet. Varje år levereras många kartonger med ny kvalitetslitteratur till de flesta av landets folkbibliotek. Utgivning som har tagit del av stödet från Kulturrådet. Sedan något år tillbaka lyfter man fram titlarna under hashtaggen #garanteratbraböcker på framförallt Instagram.

”Haggan” och ”Bikupan” har gemensamma teman. Båda handlar de om kärleksrelationer och otrohet. Det är kvinnorna som är otrogna och ihärdiga i att de ska skiljas och gå vidare med sin nya partner.

I ”Haggan” har Thelma och Victor en uppslukande kärleksaffär. Allt verkar självklart. De ska gå vidare med varandra och lämna sina respektive. För kärlekens skull. Thelma går igenom en skilsmässa bara för att finna att hon står ensam. Det blir alltmer uppenbart att Victor aldrig kommer att lämna sin fru. Undanflykterna och förklaringarna är många.

Insikten blir klar – hon var blott en älskarinna. Thelma transformeras till Haggan och krossar utan pardon förljugna familjefasader och idyller. Låter klasskillnader synas. Kulturbranschen och Manligheten får välförtjänta sparkar.

Haggan är furiös. Språket gnistrande kristallklart och hårt som stål. Haggan tar striden för underordningen i kärlek.

Boken fanns på årets bokrea.

Det går lugnare till i ”Bikupan”. Ana som är advokat träffar Connor i sitt arbete. Connor är välbeställd, gift med tre barn. Han behöver hjälp med att upprätta ett testamente. De båda inleder en kärleksaffär.

De träffas i smyg under flera år. Hotellrum, helgresor, sms, telefonsamtal. Deras relation tär mest på Ana. Hon vill bryta upp och börja om med Connor. Hennes äktenskap är i sönderfall och stämningen frostig. Connor å sin sida lever som vanligt med sin fru Rebecka. Står fast med henne.

Så händer det otänkbara. Connor omkommer i en trafikolycka.

”Bikupan” berättas distinkt och intimt på fri vers. Allt onödigt är bortskalat. Kvar finns Ana med sin kärlek, sorg och besatthet mitt i en pågående vardag.

Hur sörjer en älskarinna? Ana sörjer genom att med dolda motiv närma sig Rebecka i sin roll som exekutor av dödsboet. Ana beter sig nästan som en stalker i sitt sätt att nästla sig in i Connors efterlämnad familj. Jag blir rätt illa berörd av hennes beteende.

Böcker väl värda att läsa.