Till det bittra slutet

En stimmig fest pågår på ett tak till en hyresfastighet strax intill Themsen i London. Festens huvudperson är Ella Riordan, en av hyreshusets ockupanter. Ella är dock mer än en husockupant. Allt sedan hon misshandlades av polisen under en protestaktion och blev ett känt namn och ansikte har hon byggt vidare på sitt rykte som samhällsaktivist.

OmslagsbildGenom Molly, en äldre aktivist och fotograf, har hon knutit kontakter med andra kända aktivister. På festen dyker dock en objuden gäst upp. En man som Ella upplever som hotfull.

Vad som sen händer återges genom Ella och Molly i vartannat avsnitt. Avsnitt som även växlar mellan då och nu. Bit för bit avslöjas vad Ella döljer och vem hon egentligen är.

Jag gillade ”Till det bittra slutet” för mig en riktig bladvändare. Fängslande och spännande läsning. Gillade greppet med aktivister och hur långt de är beredda att gå för att stå upp för sin sak. En del nöjer sig med fredliga demonstrationer, andra tror på förändring genom våld och spektakulära angrepp även om de utgör en fara för allmänheten.

Tankarna gick till Doris Lessing och hennes ”Den gode terroristen” som jag läste om för en tid sen. Då var det andra grupperingar som lockade. Det finns alltid människor som vill visa sitt missnöje och kämpa emot förändringar i samhället som de upplever som fel. De finns överallt – lokalt, nationellt och globalt. Det är intressant att spegla detta i litterär form. Just nu är klimataktivism hett med Greta Thunberg som frontfigur. Greta har verkligen spridit sitt budskap på ett till en början lågmält sätt men nu vet hela världen vem hon är och vad hon står för.

Min första bok av Eva Dolan. Hon har gått under radarn på mig men jag ska nog läsa deckarna med poliserna Zegic & Ferreira sinom tid.