Även vilda hundar

Detta är den 20:e boken med kriminalaren John Rebus. Ian Rankins poliskaraktär som sätter Edinburgh och Skottland på kartan. Jag har långt ifrån läst alla 20 men tillsammans med tv-serien kan det nog bli 20. Böckerna finns nyutgivna med nya fräscha omslag av ModernistaOmslagsbild.

Rebus är nybliven pensionär och har svårt att släppa jobbet. Kollegorna har svårt att släppa honom. Rebus känner den organiserade brottsligheten i grunden och kan nästan påstås vara ”god vän” med gangsterbossarna. Nå de vet vilken sidan de står på såväl Rebus som banditerna.

Det är ”a man’s world” vi möter. Hårda, våldsamma kriminella män. I andra ringhörnan de som jagar buset några goda, andra korrupta, några kvinnliga, som Shioban Clarke. Just Clarke är det som ser till att Rebus bistår polisen. En välkänd advokat mördas och gangstern Cafferty utsätts för ett mordförsök. Likheterna finns där och nu kan pusslet börja.

Parallellt pågår en uppgörelse i den undre världen. Skurkarna är många liksom poliserna i dessa snåriga utredningar som till slut löses upp. Nätet spänns åt sida för sida mot slutet och i efterdyningarna blir jag fångad av tragiken i den skyldiges liv.

Det är bra. Stiligt berättat hela vägen. Rebus är på många sätt en poliskliché; ensamvarg, dålig kontakt med sin dotter, dricker för mycket, röker, lite sjavig och gör jobbet på sitt sätt. Ändå är det en polis man gillar. I TV-serien är Rebus fint gestaltad av Ken Stott.