Skuggor över Reykavik

Arnaldur Indridason återvänder till tiden för andra världskriget och ”situationen” som rådde i Reykjavik med amerikanska soldater och isländska kvinnor. Historien börjar i nutid med ett dödsfall. En nittioårig man hittas död i sin lägenhet. Vad som ser ut som en naturlig död visar sig vara något annat. Rättsläkaren hittar tecken på att mannen blivit kvävd.

OmslagsbildI mannens lägenhet hittas material som behandlar ett brutalt mord på en ung isländsk kvinna under andra världskriget. Den pensionerade kriminalaren Konrad börjar nysta i det som synes vara ett mord på den gamla mannen. Samtidigt följer han trådarna vidare till fallet med den mördade kvinnan och omständigheterna kring det mordet blir allt klarare.

I dåtid är det poliserna Flovent och Thorson som undersöker fallet med den unga kvinna som hittats död i slumkvarteren. Det är alltså två mordutredningar som pågår parallellt. Den ena i nutid och den andra i dåtid och de hänger ihop på ett oväntat sätt. De parallella tidsskedena flätas samman och leder till att båda fallen klaras upp.

Arnaldur skriver ofta om dåd utförda i dåtid som tiden hinner ikapp på olika sätt. Som här med något som till synes verkar vara ett naturligt dödsfall. Onda gärningar begångna för längesen hinner ifatt den eller de skyldiga förr eller senare.

Det är en spännande historia där poliserna i nutid och dåtid bit för bit fogar ihop det som till slut visar sig vara delar i samma pussel. En klassisk pusseldeckare alltså.

Hur Island påverkades av andra världskriget är okänt för mig och en sida av kriget som sällan skildras. En del hävdar att de tycker det är krångligt med de isländska namnen. I just denna boken blir det väldigt många namn att hålla ordning på. Inte blir det bättre av att Thorson visar sig ha bytt namn. Så det rika persongalleriet drar ner betyget något.