Älskade

När världen (och jag) nåddes av beskedet att Toni Morrison avlidit var jag mitt i läsning av ”Älskade”. Fångad och uppslukad. Vad kan jag säga? ”Älskade” är en bok som drabbar. Det är en fantastisk läsupplevelse samtidigt grym och hemsk. Berör och upprör.

Omslagsbild”Älskade” är berättelsen om Sethe; en svart kvinna som rymmer för att komma undan slaveriet. Hon är en förtvivlad kvinna som aldrig blir riktigt fri från det förflutna. Minnen av grymheter och svårigheter plågar henne. Till en början är hon avstängd och tränger undan det som är för tungt att minnas.

Berättelsen byggs upp i fragment, pusselbitar, aningar och minnesbilder som sipprar igenom bit för bit. ”Älskade” är Sethes dotter som dog utan att ha fått ett namn. På gravstenen står endast ”Älskade”. Ett spöke som oupphörligt hemsöker Sethe. 

I ”Älskade” skildras den grymma och våldsamma tid då slavsystemet var en del av den amerikanska södern. Med de människoöden vi möter tar vi del av en skärva av den mörka tiden då slavsystemet rådde. Slavar var inte människor. De var ägodelar och utnyttjades på alla tänkbara sätt. De behandlades sämre än djur. De var fråntagna allt mänskligt värde. Livegna utan hopp. De såldes som vilken vara som helst. De vågade inte bygga relationer för de banden kunde slås sönder när som helst. Barn kunde vara borta från en dag till en annan, sålda till någon annan.

Vad som är riktigt hemskt är att slaveri existerar än idag. På ett annat sätt. Trafficking. Svart arbetskraft. Exemplen är många.

Det är inte svårt att läsa Toni Morrison men inte lätt heller. Hon bjuder motstånd och utmaning. Jag har upptäckt Toni Morrisons författarskap sent. Det är en författare jag kommer att återvända till och det finns mycket kvar att upptäcka.

Förlaget Forums presentation av Toni Morrison

 

 

 


2 reaktioner på ”Älskade

  1. Älskade var en grym, men fantastisk läsupplevelse – jag blev lika uppslukad och gripen som du. Hennes övriga böcker är också starka, t ex Sula och Blue eyes (vet ej vad den översattes till).

    Gillad av 1 person

    1. Ja, det kommer att bli mer läst av Toni morrison. Vet inte varför jag väntat så länge? Har haft Älskade i handen så många gånger. Bokflödet är så stort, läslistan krymper aldrig.

      Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.