Conviction

Det finns roadmovies och det finns ”Conviction”; en roadmovie i bokform. Filmiskt berättad i högt tempo från start följer vi med till Skottland, London, Frankrike och Italien. Ett spännande, roligt och underhållande läsäventyr i sällskap med huvudkaraktären Anna McDonald och hennes sidekick ex-popstjärnan Fin Cohen. Så sympatiska att man nästan vill ha dem som kompisar.

Omslagsbild

Det är tidig morgon i huset i Glasgow. Ännu sover familjen utom Anna McDonald som tyst tassar omkring med en Truecrime-podcast i öronen. Njuter av att ha huset för sig själv på morgonen.

En stund senare brakar helvetet löst. Annas man meddelar att han lämnar henne för Estelle (Annas bästa vän). De två ska åka till Portugal och ta med sig Annas båda döttrar. Anna lämnas ensam kvar i det mörka huset. Förkrossad, förtvivlad, förvirrad. I ett ögonblick har hela hennes liv har rasat samman.

För att distrahera sig själv fortsätter hon lyssna på podcasten. Podcasten handlar om yachten ”Dana” som sjönk i Medelhavet under mystiska omständigheter och misstankar om mord och försäkringsbedrägeri. Ombord fanns båtens ägare Leon och hans barn. Namnet Leon får Anna att stanna upp. Hon inser att hon kände Leon en gång. Då i hennes tidigare liv som hon noggrant dolt tills nu.

Hon övertygar sig själv om att hon vet vad som hände. Om inte annat ska hon ta reda på hur det gick till. Hennes jakt på sanningen gör att det förflutna till slut kommer ikapp henne.

Förblindad av ilska tar hon bilen och plöjer vägen fram som en biltjuv. I passagerarsätet sitter Fin – ett icke-önskvärt sällskap. Fin vars fru Estelle har stuckit med Annas man och barn. Fin är omedveten om att de är i fara. Anna är egentligen någon annan och har ett pris på sitt huvud. Med Fins flitiga uppdateringar på sociala medier har de obehagliga typer hack i häl.

Denise Mina är sen länge en favoritförfattare. Här har hon helt lämnat kriminalgenren och skrivit en spänningsroman vars händelseutveckling beror på vad som händer på Internet. Kan det bli mer samtida och modernt? Samtidigt som Anna lyssnar på podcasten lyssnar vi i texten. Och, ja, jag tycker att det blir aningen långrandigt att läsa vad Anna lyssnar till men podcasten är en förutsättning för äventyret.

”Conviction” finns inte översatt till svenska just nu men kommer säkert framöver.


3 reaktioner på ”Conviction

  1. Den här skall jag absolut läsa när den finns översatt. Orkar inte läsa den på engelska. Denise Mina har jag alltid gillat även om böckerna är väl otäcka ibland. Tack för tipset!

    Gilla

Kommentarer är stängda.