Se på oss nu

I sin roman ”Se på oss nu” (2018) fortsätter Geir Gulliksen att utforska tvåsamhet. Hans och Ingunn är medelålders och trygga i sin relation och familj. Det är andra varvet för båda två med varsitt barn från tidigare förhållanden och ett gemensamt. Så möter Hans Harriet i en smått absurd situation. Hon har mjölkstockning och Hans hjälper henne att mjölka ur så att trycket släpper. Där kunde mötet vara över men Harriet fortsätter ivrigt att söka Hans’ sällskap. Hans möter upp motvilligt till en början men snart alltmer villigt. Det utvecklas till en kittlande hemlighet dem emellan.

Omslagsbild

Harriet är en ljuvlig fantasi som gör Hans upprymd och självupptagen. Hans är en kliché och ett ganska typiskt exempel; en medelålders karl som rycks med av uppmärksamheten från en yngre kvinna. Ung, frodig och fruktsam.

Det pågår otrohet på flera håll i romanen. Ett tecken för vår tid? I nya möten, nya förälskelser utforskar vi vårt inre, omvandlas och blir en annan version av oss själva. Likt humlor flyger vi från blomma till blomma och förändras, skalar av och lägger till. Samtidigt finns den romantiska tanken kvar – att just vi är unika som par, bättre match kan knappast finnas.

Otrohet påverkar en familj på flera olika plan. Den förälskade är förstås blind men omgivningen ser förändringarna och misstänker. Barn känner spänningarna i luften. Ett par splittras och ensamma går de vidare på varsitt håll. Själviskt utnyttjar man människor som språngbrädor från det gamla till något nytt, allt medan man rättfärdigar sina egna beteenden.

Det finns förstås förlorare på vägen. Barn som är åskådare till spelet mellan de vuxna. Föräldrar som tappar kontakten med sina barn. Barn som förlorar kontakten med en förälder och måste anpassa sig till nya förhållanden. Vuxna människor framstår som väldigt själviska även om de inte mår bra av situationen. På resan bort från det som var tycks det mig som alla är förlorare på något sätt.

Karaktärerna rör sig nära maktens korridorer med arbeten inom kommunikation, lobbying och media. De tillhör medelklassen och har tiden, möjligheten och kunskapen att sjunka in i tankar om sig själva och sitt liv. Det är svala belevade människor som står i skarp kontrast till den erotiska lek som utvecklas mellan Hans och Harriet. Jag tänker att en sjuksköterska knappast skulle kunna skubba från jobbet på det sätt som Hans gör för möten med Harriet.

Både ”Berättelse om ett äktenskap” och ”Se på oss nu” är relationsromaner fyllda av mustig erotik från mannens perspektiv. Jag tänker att de kan fungera bra i en bokcirkel. Det finns mycket att diskutera.

Läsvärda.