Berättelse om ett äktenskap

”Berättelse om ett äktenskap” av norske Geir Gulliksen var en snackis när den gavs ut för sisådär 2-3 år sen.

OmslagsbildEn roman med den ”nya”, moderna mannen som huvudperson i en berättelse om ett äktenskap. Ett modernt, jämlikt sådant. Perspektivet är mannens. Här är det mannen som drar ner på karriären för en mer osäker tillvaro som frilans. Finns tillgänglig hemma för barnen, sköter hem och hushåll. Stannar hemma. Älskar sin fru. Väntar på henne. De tu är ju ett.

Kvinnan har ett krävande och uppslukande arbete. Hon är stark och fysisk. Lägger mycket tid på att träna. Ja, man kan nästan säga att de traditionella rollerna är ombytta. Han i hennes skor och hon i hans. Som det var då – förr i tiden. Är nog ofta fortfarande.

Mannen berättar utifrån sitt perspektiv och försöker också se deras förhållande genom henne. Den där våren när kärleken börjar ta slut.

Kvinnan möter en annan man. De har flera saker gemensamt, yrkesliv, kärleken till träning och friluftsliv. De tränar allt oftare tillsammans. Kvinnan glider allt längre bort från familjegemenskapen.

Men hennes make opponerar sig inte, grälar inte, nej, han nästan puffar på henne in i famnen på den andre. Han tror ju på deras kärlek, deras förhållande, de är ju lyckliga och inte som andra.

Ändå arbetar de sig närmare och närmare slutet. Uppbrottet. Äktenskapet tar slut trots att de tänkte att de var för evigt, lyckliga och på väg in i framtiden tillsammans.

En lite annorlunda berättelse om hur ett äktenskap går i kras trots alla goda intentioner, all kärlek och allt gemensamt. För så är det ju, de flesta tänker sig nog att livet ska fortsätta att rulla på och att just vi är annorlunda – lyckliga i alla sina dagar. Men människor förändras genom livet. Livet förändrar människor.