Gud hjälpe barnet

”Du är inte den kvinnan..” med de orden lämnar mannen i Brides liv henne. Orden bränner i Bride. Hon inser att hon egentligen inte vet något om Booker och beslutar sig för att spåra upp honom.

gud-hjalpe-barnet

Spårandet blir till berättelser om barns utsatthet. Om barn som växer upp och hanterar svåra händelser i barndomen som kommit att prägla deras liv. Det handlar om sexuella övergrepp, likgiltighet, våld och utnyttjande. Bride och Booker bär på sina historier liksom Brides kollega Brooklyn och alla de andra vi möter i boken.

Bride heter egentligen Lula Ann. Namnet som hennes mor Sweetness gav henne. I en värld där hudfärg har stor betydelse kan det vara en katastrof att få ett kolsvart barn. Sweetness fick en chock när hon såg sin nyfödda flicka. En flicka med blåsvart hud och krulligt hår. En bortbyting helt olik andra i släkten. Barnets far lämnar henne med flickan. Han menar att han omöjligt kan vara den flickans far så som hon ser ut.

Sweetness känner mest avsmak för sin svarta dotter Lula Ann och behandlar henne distanserat, kallt och kärlekslöst. Lula Ann växer upp till en vacker kvinna och lämnar hemmet så snart hon kan. Lula Ann blir Bride. Den lyckade affärskvinnan som lever det amerikanska livet med yta och glamour. Men inom henne finns Lula Ann kvar.

Detta är en drabbande bok som naket, ärligt och skoningslöst skildrar konsekvenserna av barndomens sår. Om människors såriga insidor som ska fogas samman med utsidan. Sår som aldrig läker och kan komma att forma en människas hela liv. Så ”Gud hjälpe barnet”. Titeln är lysande och säger egentligen allt.

Det är en personlig läsutmaning att läsa nobelpristagare. Toni Morrison tilldelades priset 1993. ”Gud hjälpe barnet” gav definitivt mersmak. Språket rinner klart utan ett överflödigt ord. En berättelse som rymmer vidder och bredd i sin precision.

 

 

 

 


3 reaktioner på ”Gud hjälpe barnet

  1. Jag har den här i bokhyllan men har inte kommit till skott med att läsa den än. Nu blev jag väldigt nyfiken på den. Skall leta upp den direkt. Tack så mycket!

    Gilla

Kommentarer är stängda.