När repet brister

Ibland tänker jag – varför läsa andra deckarförfattare när det ändå är Belinda Bauer och Arnaldur Indridasson jag gillar mest och bäst? Svaret blir väl att det inte vore tillräckligt. Ingen författare verkar kunna producera i den takt läsarna önskar (och tur är väl det!). Henning Mankell är också en favorit men han är ju tyvärr borta.

Omslagsbild

”När repet brister” är Belinda Bauers senaste bok. Det är spännande, skrämmande, oroande läsning från start. Som många gånger i Bauers böcker är utsatta barn centrala i handlingen. Utsatta men starka och smarta. Överlevare.

Det är hett. Solen skiner obarmhärtigt på bilen i vägrenen. I bilen finns tre syskon. Storebror Jack har kommandot. Deras mamma har gett sig av för att ordna hjälp. Men mamman kommer aldrig tillbaka.

Mamma är död och hela familjen rasar ihop. Pappan lämnar huset en dag och kommer inte tillbaka. Kvar finns syskonen och Jack tar på sig ansvaret. Ingen anar att det finns ensamma barn i huset. Barn som hanterar situationen och överlever.

Märkligt nog uppdagas skandalen med de gömda och glömda barnen i Ystad samtidigt som jag läser om syskonen Bright. När vi tror att samhället har koll in i minsta detalj visar det sig att vi har fel. Fel, för ingen bryr sig egentligen.

Jack Bright överlever genom inbrott. Av en tillfällighet bryter han sig in i ett hus där han hittar kniven som dödade hans mamma. Men är det samma kniv? Där startar Jack jakten på hans mammas mördare. Det blir en ovanlig men spännande jakt. Poliserna framstår ibland som konstaplarna Kling och Klang i Pippi Långstrump. Taffliga och lättlurade. För det finns humor mitt i allt det hemska. Skratt, sorg, spänning och styrka medan katastrofen lurar under ytan.

Perfekt sommarläsning eller närsomhelst. Svår att lägga ifrån sig när ögonen svider av trötthet.


2 reaktioner på ”När repet brister

Kommentarer är stängda.