Gift

I den självbiografiska ”Gift” (1971) berättar Tove Ditlevsen om sina tre kärlekar: männen, skrivandet och drogerna. Blott tjugo år gammal gifter hon sig med en trettio år äldre man. En man som ska bana väg för skrivlivet, ja, hon utnyttjar honom. Men det äktenskapet känns snart instängt. Hon längtar efter sällskapet med jämnåriga. Genom otrohet lämnar hon stegvis redaktören Viggo för en annan man. Allt hon vill göra är Omslagsbildegentligen att skriva. Då känner hon sig fri.

Hon blir gravid och gifter sig en andra gång. Nu känner hon sig helt lycklig. En man hon tycker om, ett litet barn och tid att skriva. Även om hon har ambitionen och drivet att bli författare är det i familjelivet lyckan finns. Men graviditeter och förlossningar kostar på. Hon genomför inte bara en utan två illegala aborter.

Den andra aborten blir steget in i drogernas värld. En spruta petidin och hon är fast. Carl, läkaren som utför aborten och ger henne sprutan blir hennes tredje man. Med drogerna håller Carl henne fast. Hon är helt i Carls våld, utan drogerna blir hon sjuk. Utan droger kan hon inte längre skriva. Det är otäckt att läsa om hur hon sjunker allt djupare in i beroendet utan grepp om tid och rum och om sig själv. Carl är sinnessjuk och psykotisk medan Tove håller på att dö. Det är rena skräckthrillern att läsa om den tiden.

Sällan har jag läst en så öppen beskrivning av lyckokänslan drogen ger eller lugnet och drivet från en annan drog för att hon ska kunna skriva. Hur lätt beroendet tar över hennes person och hur längtan efter drogen alltid finns kvar. Den längtan står över allt annat i livet.

Tove Ditlevsen skriver så lätt, ärligt och precist om kärlek, samliv, kvinnoliv och skrivliv. Allt är verkligt. Allt är Toves sanning. Allt och alla kallas vid sitt rätt namn. Hennes böcker orsakade skandal när de kom ut första gången. Jag är knockad, så bra är ”Gift”.

Tove Ditlevsens böcker återutges nu som moderna klassiker.


2 reaktioner på ”Gift

Kommentarer är stängda.