Arv och miljö av Vigdis Hjorth

Bergljot har brutit med sin familj sedan drygt 20 år. Hon har en egen otäck historia med sig från barndomen. Den historien tiger föräldrarna och de två yngre systrarna helt enkelt ihjäl. Nu blir hon kontaktad eftersom föräldrarna har gjort upp om ett förskott på arv.

9789127153004_200x_arv-och-miljo

De två systrarna ska ärva två attraktiva stugor och Bergljot och brodern bli kompenserade ekonomiskt. Bård, brodern blir upprörd över den uppenbara orättvisan och särbehandlingen i fördelningen av arvet.

En arvstvist blossar upp och delar familjen i två läger. Bergljot och Bård mot föräldrarna och systrarna.

För Bergljot handlar det inte bara om arvet. De jobbiga minnena från barndomen flyter upp. Tankar och kom-ihåg av olika händelser med modern och fadern. Ord som sas. Våldtäkten. Incesten. Ångesten och smärtan slår emot en från sidorna. Familjehemligheten finns där som elefanten i rummet ingen vill kännas vid. Men denna gång är det definitivt; Bergljot kräver att bli lyssnad på.

Arvstvisten blir en fond som blottar familjen och dess hemligheter. Förnekelsen, orättvisor, det förljugna skådespeleriet, ensamheten. Samtidigt bär alla familjemedlemmar sin egen version av familjen. Hur det var. Hur det blev. Vad som är sant.

Bergljots historia visar hur ensamt ett utsatt barn är. En smutsfläck som familjen vänder ryggen åt.

Som läsare kryper man under huden på Bergljot och delar hennes ångest. Hennes ilska och hennes dubbla känslor gentemot familjen. Hur ont det gör att lämnas utanför.

Mycket bra om familjeband och om hur de kan knyta ihop och slita isär människor. Och framför allt hur man gemensamt utestänger ett barns, ett syskons, sanning när den blir alltför hemsk för att ta in.

En bok som upprörde och skapade debatt i Norge. Den kallades uppgörelseroman eller verklighetslitteratur. Vigdis Hjorth hävdar dock att det inte finns någon självbiografisk bakgrund. Så äkta och trovärdig framstår alltså Bergljot och hennes berättelse.