Deckarläsning

IMG_0097

Det har blivit långt mellan deckarna det senaste året. Eftersom jag läst en del lovord om Tana French, (”En av världens bästa deckarförfattare” enligt Washington Post). Blev jag nyfiken och lånade hem den senaste boken ”Inkräktare”.

Tyvärr blev jag lite besviken. Det gick trögt med läsningen och efter drygt 100 sidor la jag den åt sidan. Dåligt tempo och pladdrig blev min dom.

Har även bestämt mig för att pröva någon ny svensk deckarförfattare. Det blev Olle Lönnaeus, också han lovordad. ”Tiggarens hand” är tredje boken om polisen Jonny Lilja.  Funkar bra att läsa fristående tycker jag.

tiggarens-hand

”Tiggarens hand” är en aktuell polisroman som utspelar sig i samtiden. Miljön är Malmö och Rosengård. Här finns de marginaliserade människorna, de kriminella gängen, droghandel, bilbränder och skjutningar. Detta är miljön Jonny Lilja och hans kollegor verkar i. Ett människolik i utbränd bil leder Jonny Lilja och kollegan Eva till ett tillfälligt läger för romer som befinner sig i staden för att tigga. Så inträffar ett andra och tredje mord där romska tiggare är offren. Detaljerna börjar peka mot högerextrema krafter. 

”Tiggarens hand” fångar samtid och är aktuell men jag blir inte riktigt engagerad i händelseförloppet. Tycker den saknar det där suget att komma vidare i handlingen.