Kvinnors liv

AlOmslagsbildice Munros enda roman ”Lives of girls and women” utgavs första gången 1971. I efterdyningarna av Nobelpriset 2013 finns den nu i svensk översättning; ”Kvinnors liv”. Den beskrivs som en fiktiv självbiografi och handlar om Del Jordans väg in i vuxenblivandet. Del växer upp på vischan i Ontario, Kanada. Familjen är fattig och lever ganska isolerat. Senare flyttar Del och brodern Owen till samhället Jubilee tillsammans med mamman.

Det är svårt att ge den här boken en rättvis beskrivning. På ytan är det en skildring av Del Jordans uppväxt, miljön, vardagen och de människor som omger henne. Familj, släktingar och vänner. Under ytan fångas känsligt och livfullt alla de olika stadier Del går igenom på sin väg mot att bli kvinna. Det är en utvecklingsroman som kryper under huden.

Alice Munro skildrar tonsäkert känslorna som rör sig inom oss alla på ett eller annat sätt. Det är på insidan som det stora dramat utspelar sig. Frågorna som inte har några svar. Säkert kan många kvinnor känna igen sig i Dels upplevelser och tankar. Hur Del gradvis blir allt mer medveten om sin kropp. Kroppens påtagliga, fysiska uttryck; svett, lukt, blod, som blandas med längtan och åtrån den väcker hos henne och hos män.

Spelet mellan människor är subtilt och så mycket mer än orden som uttalas och det är just detta som Alice Munro är skicklig på att fånga på med sitt betraktande, iakttagande sätt i ett spektrum av nyanser.