Little fires everywhere

Lästipset ”Little fires everywhere” av Celeste Ng hittade jag på ”Best of the best”-listan på Goodreads.com

Just nu är jag inne i ett flow för läsning på engelska och Goodreads med alla sina listor är en guldgruva för boktips. ”Little fires everywhere” kommer i svensk översättning (”Små eldar överallt”) under våren”.

Shaker Heights är en välmående förort till Cleveland. I Shaker Heights är allt välordnat och noggrant planerat. Allt ifrån hur vägarna slingrar sig fram, färgen på husen, ja, ända ner till hur invånarna förväntas leva sina lyckade och framgångsrika liv. Elena Robinson har med sig denna perfekt uträknade ordning sedan barndomen. Nu lever hon ett organiserat och välmående liv i Shaker Heights med sin man och deras fyra barn.

Familjen Robinson är på ytan en perfekt medelklassfamilj som kunde vara plockad direkt ur en amerikansk tv-serie. Men de har ju Izzy, yngsta dottern, en egensinnig flicka som sticker ut från mönsterbilden. En källa till ständiga konflikter för Elena.

När så Mia Warren med dottern Pearl flyttar till Shaker Heights börjar det bubbla under ytan. På flera sätt. Mia och Pearl är minst sagt främmande fåglar i Shaker Heights och som sådana väcker de nyfikenhet. Ofta är det barnen som först blir vänner och så är det även här; Pearl och Moody Robinson finner varandra. Sedan utvidgas cirkeln och Mia, Pearl och familjen Robinson blir allt mer intrasslade i varandra.

Så följer en väv av händelser där Elena Robinson och Mia blir navet som förloppet rör sig runt. Det utvecklas till en historia som ställer frågor om moral, lojalitet, moderskap, familjer och rätten att leva sitt liv bortom rådande normer och konventioner.

En bok som fungerar utmärkt att diskutera i en bokcirkel. Det finns mycket att fundera över. Många frågor att spinna vidare på. En berättelse som rymmer många lager samtidigt som den är helt igenom amerikansk och väldigt bra. En tänkvärd spegling av samtiden.

Självklart är den på gång att bli tv-serie.