Nine perfect strangers

Lianne Moriarty fångar samtiden och dess tecken i tiden när hon låter ”Nine perfect strangers” söka sig till Tranquillium House för en retreat. Webbsidan utlovar en total omstart och omdömena på nätet är översvallande. De nio främlingarna har alla sina personliga skäl till att komma ifrån vardagsrutinen och läka sig till en helare människa.

OmslagsbildEn tio-dagars retreat på Tranquillium House styrs med järnhand och nästintill militär disciplin av ägaren Masha. För dyra pengar utlovas en total transformation och så ska det bli. Deltagarna har sina egna strikta scheman att hålla sig till och vid sin sida har de en allestädes närvarande personlig coach.

Här finns alla de hälsofrämjande metoder som kännetecknar samtiden. Yoga och meditation. Smoothies. Vegansk diet. Andlig guidning och terapi. Träning. Fasta. Tystnad. Strikta rutiner. Mindfullness. Medveten närvaro och hälsan framför allt. Övervikten ska jagas bort.

Vi följer alla nio deltagarna i deras tankar och upplevelser. De följer disciplinen som gäller men visst dyker frågor och tveksamheter upp. Spänningen byggs upp mot det som ska bli höjdpunkten på retreaten; ett dygns gruppterapi och andlig guidning. Det som ska leda fram till den totala transformationen. Föga anar de att  de ska hamna i en klaustrofobisk mardröm.

Masha har vävt ett fint nät kring deltagarna och när de ställs inför faktum finner de sig inträngda i ett hörn. Transformationen ska genomföras till varje pris. Masha håller i taktpinnen och deltagarna är hennes labbråttor.

Det är spännande och man kan knappt släppa boken. Men så tar historien en ny vändning och trådarna dras ihop till ett snyggt slut utan några lösa ändar. Blir de totalt transformerade? Ja, det är upp till läsaren att avgöra.

Spännande och underhållande läsning, smaksatt med uppfriskande kritik av den moderna människans besatthet av att bli en bättre version av sig själv.