De mörka vattnen stiger

”De mörka vattnen stiger” av Margaret Drabble liknar inget som jag har läst på mycket länge. Margaret Drabble har en rik produktion bakom sig. Hon räknas till en av Storbritanniens viktigaste författare. Hur mycket hon läses här i Sverige vet jag inte. Sällan efterfrågad på bibblan.

Omslagsbild

”De mörka vattnen stiger” är en roman för en bildad medelklass. Den skiljer sig mycket från det som ges ut i Norden. Inga mord, inget relationskrångel, inget livspussel, inget om att finna sig själv…

Den handlar om åldrandet och att närma sig slutet speglat i några huvudkaraktärer. Alla angriper de ålderdomen på sitt sätt. Olika.

Från en dag till en annan kan en god vän vara borta. Sjukdom kan drabba och göra återstoden av livet till ett väntrum. De söker upp sig tillbaka till barndomen och upplever minnen med bästa vännen från då. Hur blev livet? Några rör sig i efterspelet av en lång akademisk karriär.

Det är ingen bladvändare. Flera gånger tänkte jag lägga den åt sidan. Vissa partier kändes tråkiga och sövande. Men ändå. Det fanns ett sug att komma vidare se vart boken skulle ta vägen. Och det var trevligt att röra sig bland människor som diskuterade konst, musik, historia och litteratur vid sidan om samtiden. Människor med bildning helt enkelt, långt ifrån den ytlighet som dominerar idag.


En reaktion på ”De mörka vattnen stiger

Kommentarer är stängda.