Farlig flyktväg

Island invaderades av Storbritannien under andra världskrigets början. Den ockupationen togs senare över av USA. Närvaron av amerikanska soldater var påtaglig i det isländska samhället. Baser byggdes upp och befolkades. Omkring dessa växte det upp områden med svarta börshandel, syltor, prostitution, fylleri, slagsmål och våld. Islänningar ville dra fördel av amerikanarna och vice versa.

Andra världskriget har pågått i ett år när fartyget Esjan ges fri lejd att föra hem islänningar som befinner sig i olika delar av Norden. Fartyget avgår från Petsamo i nordligaste Finland. En ung isländsk kvinna är en av dem som går ombord. Hon väntar på sin fästman som också ska resa hem med fartyget. Fästmannen dyker aldrig upp och fartyget avgår utan honom.

Ombord möter hon en man som tror sig veta vad som kan ha hänt fästmannen. Med på fartyget finns också en man som kvinnan har haft en tillfällig förbindelse med men bestämt avslutat. Kvinnan och den försvunne fästmannen är det ena av handlingens spår.

Det andra är en sönderslagen isländsk pojke som dör av sina skador. När pojken hittas är han förbryllande nog iklädd en amerikansk uniform. Militärpolisen Thorson börjar undersöka omständigheterna kring pojkens död bland soldater såväl som islänningar.

Samtidigt hittas en isländsk man drunknad i en vik. Det är en man som anmälts försvunnen och kriminalpolisen Flóvent håller i fallet. Den döde antas ha begått självmord men en läkarkandidats nyfikenhet leder senare in på att dödsfallet är ett överlag mord.

Det är flera trådar i härvan som Thorson och Flòvent nystar i. Spänningen hålls på topp och upplösningen är både väntad och oväntad. Krigstiden är en hård tid då människor drivs till övergrepp och våldsamma handlingar.

Arnaldur Indridasson är en gudabenådad författare som kan sitt hantverk. Hans böcker finns översatta till flera språk och han är flerfaldigt prisbelönt. Hans polisromaner är så mycket mer än spänning och kriminalitet. Läs.