The Dark angel (Ruth Galloway #10) av Elly Griffiths

OmslagsbildAtt läsa en ny bok om rättsarkeologen Ruth Galloway är som att träffa ett gäng bekanta som man inte har sett på ett tag. Med en kriminalgåta och gamla ben(!) som motor samlas åter den välbekanta skaran av människor kring Ruth och hennes dotter Kate. Det är persongalleriet och deras inbördes intrasslade relationer som jag gillar mest med serien om Ruth Galloway.

En utgrävning i Italien och Ruths expertis på gamla ben är startskottet till det som följer. Ruth blir ombedd att komma till Italien på en kombinerad jobb/semester-resa. Den italienska kollegan (och gamla flirten) Angelo vill ha hennes hjälp.

Sagt och gjort Ruth åker till Italien med dottern Kate och väninnan Shona. De hamnar i en vacker italiensk bergsby i närheten av Monte Cassino. Snart visar det sig att det lurar mörka krafter under den stillsamma och vackra idyllen. Mordet på en präst sätter igång farliga händelser som Ruth ofrivilligt blir inblandad i.

Dessutom dyker plötsligt både Nelson och Cathbad upp i byn. Det blir oväntade men fina dagar då Ruth kan glädja sig åt Nelsons sällskap. Lånad tid. Den vändning i Ruths relation till Kates pappa Nelson fick ett abrupt slut då det visade sig att Nelsons fru Michelle är gravid. Något av en chock för paret. Men så är det och Nelson stannar självklart kvar hos Michelle. Ruth blir ännu en gång åsidosatt. Kärlekstrasslet mellan Ruth och Nelson består liksom Michelles flirt med polisen Tim.

Lättsam läsning om kärlek och relationer kryddat med arkeologi, mord och spänning. Börja med ”Janusstenen” och läs hela serien! Pröva gärna med original på engelska. Jag tycker det är lättläst och flyter på bra.