Relationer

Två romaner om kärlek, äktenskap och otrohet. Två speglar av samma dilemma men ändå så olika.

Två kvinnor blir lämnade av sina män efter mångåriga äktenskap men deras reaktioner är helt olika. Är det deras personligheter, kulturen eller lynnet? Den ena, Ingrid, lever i Oslo, Norge. Den andra, Olga, i Italien. Det gör ont att läsa om Olgas privata helvete. Lika underhållande och på pricken är Nina Lykkes satir över medelklassen.

Nina Lykke: Nej och åter nej

Omslagsbild
Omslagsbild

Ingrid och Jan har varit gifta i ett kvarts sekel. Utåt sett ett lyckligt och stabilt äktenskap. Det är också så de ser på sitt äktenskap själva. Allt rullar på år efter år. De vuxna bortskämda sönerna bor fortfarande hemma med full service. Men visst finns det och har funnits flirtar med andra. Inget allvarligt. Men så ramlar Hanne in i Jans liv och allt blir förändrat.

Jan går in i en kris. Han försöker tänka rationellt och söker på olika sätt hjälp för att fatta ”rätt” beslut. Stanna i det invanda trygga men förutsägbara med Ingrid? Eller leva ut passionen med den impulsiva och bohemiska Hanne?

Ingrid tar emot beskedet om otroheten med fattning, nästan likgiltigt, även om det mullrar svärta inom henne.

I detta triangeldrama lär vi som läsare känna både Ingrid, Jan och Hanne. Deras tankar och känslor kring det som sker och skakar om deras liv. I detta drama finns inga vinnare men för alla tre blir livet annorlunda.

Träffsäkert och igenkännande om kärlek, relationer och äktenskap mitt i livet. I texten finns många skarpa formuleringar som jag vill markera – just för att de är så ”på pricken”. Mycket underhållande läsning och värd all den uppmärksamhet boken har fått.

Elena Ferrante: Dagar av ensamhet

Omslagsbild
Omslagsbild

Från en dag till en annan meddelar Olgas make Mario att han lämnar henne för en annan kvinna. Olgas värld rasar bokstavligen samman. Hon står ensam med två små barn och en schäferhund. Hemmafru sedan många år.

Vi kryper under skinnet på Olga och följer henne nära i tanke och handling. Hennes reaktioner går från handlingsförlamad till kris. Sorg och ilska på gränsen till sammanbrott. Hon är fixerad vid Mario och hans nya liv. Bitterheten svider inom henne. Galenskapen lurar under ytan. Olga är en kvinna som lever ut sin förnedring, sin sorg och ilska.

Texten vibrerar av en febrigt nervig instängdhet som förstärks av den kvävande hettan, lägenheten och hur kringskuren Olga är av barn och hund. Detta är ett drama där Olga spelar huvudrollen.

Detta är min första läsning av Ferrante. ”Dagar av ensamhet” är en av tre kortromaner om obesvarad kärlek, de andra är ”Plågsam kärlek” och ”Skuggan av en dotter”. Jag är sen på bollen när det gäller Ferrante, har missat hela Neapel-serien men det som är bra med böcker är att det aldrig är försent. Böckerna bara väntar.


2 reaktioner på ”Relationer

  1. Jag har också varit lite avvaktande till Ferrante – har slagit dövörat till och prioriterat annan läsning😉 Kanske dessa noveller vore ett bra sätt att nosa på författarskapet – tack för tipset!

    Gilla

Kommentarer är stängda.