Gå genom väggar

Jag såg Marina Abramovic´när hon medverkade i Skavlan för något år sedan. Tills dess var hon och hennes konst ganska okänd för mig. Men den där intervjun väckte min nyfikenhet och nu har jag avslutat hennes självbiografi ”Gå genom väggar”.

OmslagsbildMarina Abramovic växte upp i det forna Jugoslavien. Hennes föräldrar var båda partisaner och tuffa personer. Uppväxten var hård och sträng. Som 25-åring kom hon fortfarande hem vid kl. 22 på kvällen. Marina längtade bort från det gråa kommunistiska samhälle hon växte upp i. Hon visste tidigt att hon ville ägna sig åt konst. Men måleri var inte hennes rätta uttryck.

Numera kallas hon ”The grandmother of performance art”. Hon hittade sitt uttryck i performance konst. En konstart där konstnären pressar sin kropp till det yttersta för att utforska människans fysiska och mentala gränser och utmana egna rädslor. Många gånger är det direkt farligt. Då kan publiken gripa in och det är just detta man vill uppnå i performance – att det uppstår något i mötet mellan konstnär och publik.

Marina Abramovic är inspirerad och influerad av många olika kulturer. Hon har rest över hela världen. Mött munkar i Tibet, varit på retreat i Indien och besökt helare i Brasilien. Under hela sitt vuxna liv har hon varit nyfiken på människor, kulturer och alternativa metoder. Allt för att utforska sig själv.

Det är en öppen och personlig biografi.Hon berättar om sin uppväxt och relationen till sina föräldrar. Hon berättar om männen hon mött. Om uppslukande kärlek och det hårda, djupa fallet när älskaren försvinner. Hon berättar om vägen fram till den hon är idag både privat och professionellt. Framgångar såväl som motgångar. Det är oupphörligen fängslande att läsa om hennes liv. För mig framstår hon som en stark  passionerad kvinna som alltid möter livet fullt ut och aldrig lämnar något åt slumpen. Hela världen är hennes arbetsplats.

Självklart handlar mycket om konstvärlden. Hennes olika projekt, utställningar och hur hon skapar konst utifrån idéer. Alla människor hon arbetat och skapat med. Det finns rikligt med bilder i biografin. En del kallar henne flummig och det är hon kanske bitvis. Men man kan inte bortse från att hon har skapat en fantastiskt framgångsrik karriär och betyder mycket för kommande utövare av performance.

Det har varit ett alltigenom fascinerande liv att ta del av. Helt klart en läsvärd biografi.