Små stor saker

Jodi Picoult är en ”ny” författare för mig. Det som väckte mitt intresse för ”Små stora saker” var ämnet; fördomar och rasism, iscensatt i mötet med en färgad barnmorska och de nyblivna föräldrarna till pojken Davis.

jodipocoultDet handlar inte bara om den uppenbara och tydliga rasismen utan om vardagsrasismen som finns medveten eller omedveten hos de flesta av oss. Gränsen mellan vitt och svart är tydlig i USA. Slaveriet har satt djupa outplånliga spår hos människorna. Spår som följer med i generation efter generation.

Ruth Jefferson är barnmorska på ett sjukhus i New York. En dag när hon går på sitt skift tar hon över hos paret Turk och Brit som nyss fått en liten son. Ruth tar hand om den nyfödde enligt de vanliga rutinerna. Plötsligt blir båda föräldrarna upprörda och Turk rusar ut ur rummet. Turk och Brit accepterar inte att färgad personal rör eller tar hand om deras barn. Ruths arbetsledare beviljar deras begäran och en tydlig instruktion sätts i barnets journal.

Ruth som är den enda färgade i personalen blir upprörd och arg. Hon är utsatt för diskriminering men säger inget – hon vill inte förlora jobbet. Det kunde ha slutat där men det gör det inte. När ett akut läge uppstår är Ruth den enda tillgängliga som kan övervaka pojken efter ett mindre ingrepp. Då tillstöter komplikationer och pojken upphör att andas. Trots upplivningsförsök dör en nyfödde. Turk och Brit anklagar genast Ruth för att ha mördat deras son.

Ruth hamnar i en mardröm och hela hennes tillvaro faller samman. Hon förlorar jobbet och står anklagad för mord. Hennes son reagerar upproriskt. Med Kennedy, en vit försvarsadvokat, vid sin sida dras hon in i den komplicerade rättsapparaten. Turk och hans fru Brit är vit makt-anhängare och lever helt enligt sina ideal. Ett par som är vit makt-anhängare och anklagar en svart sjuksköterska för mord – kan det bli mer laddat?

Berättarperspektivet växlar mellan Ruth, Turk och Kennedy.  Tre olika erfarenheter, bakgrunder och övertygelser. Kennedy backar för att ta upp rasfrågan alls i rätten. Hon vill inte dra igång mediacirkusen eller spänningarna mellan olika falanger. Allt för att skydda Ruth och hennes son.

Man tror sig läsa en förutsägbar historia med vinnare och förlorare men så blir det inte. Det kretsar mycket kring det komplicerade amerikanska rättssystemet vars processer verkar godtyckliga och handla mycket om strategi samt tur. Händelseförloppet utvecklar sig till en komplex berättelse om rättvisa, privilegier, rasism, fördomar och hur vi formas som människor. Här finns vändningar och skarpa svängar. En historia som beter sig lika irrationellt som människor gör.

Det är en väldigt amerikansk historia genomsyrad av amerikansk livsstil samtidigt som den blottlägger vardagsrasismen och de samhällsstrukturer som uppehåller privilegier för de som har turen att födas med blek hud. Intelligent, välskrivet, engagerande, trovärdigt och tankeväckande.

Läsvärd!