Top dogg

Inte bara en utan tre parallella berättartrådar utgör handlingen i ”Top dogg”. Alla tre trådarna snuddar varandra och nystas upp i en härva i det våldsamma och dramatiska slutet. Ex-gangstern Teddys systerson Nicola blir vittne till mord och släpper alla tankar på ett vanligt Svensson-liv. I sin jakt på hämnd avslöjar han falska fasader bakom snacket om heder, samhörighet och hierarkin inom den undre världen.

top-dogg

Roksana flyttar till en ny lägenhet och hittar av en slump gömda droger. Naivt och tanklöst börjar hon sälja och hamnar i en ordentlig soppa. De som gömt drogerna vill ha betalt. Av en slump stöter hon ihop med Nicola.

De osannolika parhästarna Teddy och advokaten Emelie blir ännu en gång inkastade i fallet som tog sin början i ”VIP-rummet”. Mäktiga män i samhällets toppskikt som under flera år utnyttjat unga flickor sexuellt. Män som inte väjer för något för att skydda sig. Våldet tas till nya nivåer med extrema metoder.

Jens Lapidus rör sig hemtamt i den kriminella världen i Stockholm och Södertälje. Det är fiktion men känns äkta. Språket känns äkta. ”Top dogg” handlar om uppgörelser och stridigheter i de kriminella gäng ex-gangstern Teddy och hans systerson Nicola har starka kopplingar till. Det är mycket action och våld, flådiga bilar, vapen och droger. Den undre världen lever parallellt med den synliga vardagsvärlden där ”svennebananerna” rör sig. Men inget är svart eller vitt snarare grått och det finns gott om beröringspunkter.

Ibland är det skönt att bara luta sig tillbaka med action, spänning och dramatik. Allt ifrån miljöerna till personteckningen känns trovärdigt. Välskriven bladvändare och del tre i trilogin om Teddy och Emelie.