45 – Morbus Addison

En bok som handlar om hur en människa kan rassla runt i vården, den var jag helt tvungen att läsa. Någon som har satt ord på mina egna tankar om och upplevelser av vårdens bemötande av vårdsökande.

Linda Skugge tillägnar också boken till alla kroniker och utmattade. Till vilka jag räknar mig själv. Liksom även Linda Skugge är.

Främst handlar förstås ”45-Morbus Addison” om Linda Skugges kamp för att bli lyssnad på och tagen på allvar av vården. Undersökt och analyserad. Som ett mantra upprepas att hon är 100% frisk fast hon håller på att tyna bort. När man läser om alla turer inser man att hon lika gärna kunde ha dött.

Linda Skugge har en sällsynt diagnos; Morbus Addison. En kronisk sjukdom som obehandlad leder till döden.

Boken är upplagd som uppslagsbok, alfabetiskt med rubriker, och korta eller längre texter om t ex Döden, Cobain, Kurt eller Sjukskrivning. Hennes stil är vass, rakt på sak, personlig men aldrig privat. Ibland lyrisk prosa med omkväden. Framförallt handlar texterna om en allvarligt sjuk människa och hennes rop på hjälp. Samtidigt läser hon annan s k ”sick-lit” och funderar över olika kändisars hälsa och ev oupptäckta sjukdomar. Ett sätt att dela sin olycka.

Det är en viktig bok. Så läs hennes inlägg i debatten om sjukvården. Läs för att hon är en vass skribent.

Läs om att bli misstrodd gång efter annan. Läs om att nästan dö. Läs om att lyda professionen fast allt verkar helt fel.

Läs om hur livet kan rasa ihop.


2 reaktioner på ”45 – Morbus Addison

  1. Jag lyssnade på henne på Sigtuna litteraturfestival. Intressant och skrämmande om hur hon drabbades och inte blev tagen på allvar. Jag skall försöka hinna läsa boken också.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.