Du ska resa till de nio kontinenterna

Det skiljer endast nio år mellan mig och den kinesiske författaren Xialou Guo.  Skillnaden i våra uppväxtvillkor är milsvid. Som nyfödd (1973) lämnas Xialou bort till ett fattigt barnlöst bondepar. Som tvååring blir hon bortlämnad igen. Denna gång till sin farmor och farfar som lever i en fiskeby vid Östkinesiska havet.

Omslagsbild

Det är en tuff start på livet för ett litet barn. Under åren hos farföräldrarna blir hon dagligen vittne till våld och misshandel. De är fattiga, farfadern alkoholiserad och det finns knappt mat för dagen. Xialou driver ensam omkring i byn. Farmodern var en del av det traditionella Kina. Hennes fötter var bundna och vid 12 års ålder giftes hon bort. Hon beskrev sitt liv som ”sämre än en hunds”.

Sju år gammal återförenas Xialou med sina föräldrar. Föräldrar hon aldrig tidigare mött. Ännu en gång rycks den lilla flickan upp och tvingas anpassa sig till nya förhållanden. Hon har en bror, en mor och en far. Hennes mor plågar henne från start. Misshandel och för lite mat. Kvinnor har inget värde i det kinesiska samhälle som Xialou växer upp i. Hennes far och bror ska först äta sig mätta sedan är det mor och dotters tur.

Xialou har en stark drivkraft och konstnärlig ambition. Med stark vilja och fokus på konstnärlig frihet hamnar hon i London tack vare ett prestigefullt stipendium. Idag lever hon i London och är verksam som författare och filmskapare.

Hennes självbiografi är fantastisk skildring av en hård uppväxt utan ömhet och kärlek. Hennes liv blir samtidigt en berättelse om Kina, ett land som genomgår stora förändringar. Det gamla bondesamhället med urgamla traditioner lever sida vid sida med den snabba industrialiseringen och urbaniseringen som hänsynslöst drar fram. Hennes föräldrar är båda delar av kulturrevolutionen. Kommunismen och Maos ande är förhärskande än idag. Kina är långt ifrån ett fritt och demokratiskt samhälle.

Ett stycke nutidshistoria speglad i en spännande, fängslande och berörande livshistoria med ett ben i öst och väst. En biografi som förtjänar många, många läsare.

Läs också hennes två tidigare böcker som finns översatta till svenska:

”Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande” och ”Jag är Kina

 

 


2 reaktioner på ”Du ska resa till de nio kontinenterna

Kommentarer är stängda.