Begravd jätte

Läsning av ”Never let me go” gav mersmak så jag gav mig i kast med ”Begravd jätte”, som ska vara den senaste av  Kazou Ishiguro. Det blev läsning med motstånd. ”Begravd jätte” är fantasy, äventyr och riddarberättelse – allt på en och samma gång.

begravd-jatte

Texten är fullproppad med litterära referenser. Här finns lån från sagor, myter och legender. Det är så mycket att jag blir irriterad eftersom jag hela tiden försöker lista ut betydelsen eller metaforen. Att försöka tolka texten samtidigt som man läser är en svår uppgift. Vad är dimman som har svept in människors minnen en bild av?

Man kan läsa ”Begravd jätte” som ett fantasy-äventyr rakt av. Något jag inte klarade. Det är 500-tal i England. Romarna har lämnat landet. Världen är befolkad av drakar och demoner. Här finns troll och alfer. Människor rör sig i landskapet som i en planlös flykt. Landet är insvept i en dimma som påverkar människorna. De glömmer och får inte fatt i sina minnen.

Det äldre paret Axl och Beatrice bestämmer sig för att lämna byn där de bor och söka rätt på sin son. Det är deras vandring vi följer. Vandringen blir både äventyrlig och farlig. De möter många hinder och måste hela tiden vara på sin vakt. Snart får de också sällskap av en krigare och en drakbiten pojke på sin färd. De möter sir Gawain; en av kung Arthurs riddare. Nu är han gammal och grå, så är även hans häst. Men ingen är att lita på i denna berättelse.

Ibland fängslar äventyret och blir spännande. Men jag har svårt för det höviska och uppstyltade sättet att prata som ofta är fallet i fantasy. Dialogerna blir långrandiga. Det centrala i berättelsen är den kärleksfulla enhet som Axl och Beatrice bildar. De finns där som fasta hållpunkter för varandra när världen runtomkring tycks vara förlorad i dimman.

Helt ärligt tycker jag att boken tappar tempo och blir seg mot slutet. Försökte läsa klart men gav upp när det återstår ca 30 sidor men så är jag ju heller ingen vän av fantasy. Det går bra med monster och andra sagoväsen men inte riddare och krigare och deras stolpiga sätt att uttrycka sig.


2 reaktioner på ”Begravd jätte

Kommentarer är stängda.