Täcknamn: Hilde

Den prisbelönade ”Täcknamn: Hilde” av norske Kjell Ola Dahl toppar försäljningslistor just nu.

Året är 1942 och Norge är ockuperat av tyskarna. I det dolda opererar motståndsrörelsen. Den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde undgår med en hårsmån att arresteras av Gestapo. Hon tvingas fly till Sverige.

IMG_2557

 

Samtidigt i Oslo upptäcks en ung mor mördad sovandes i sin säng med sin baby sovande i rummet bredvid. Kvinnan heter Åse och är en god vän till Ester som även känner hennes man Gerhard väl. Liksom Ester är Gerhard involverad i motståndsrörelsen. Det finns en del spår i form av eftertraktade ”svarta börs”-varor och cigaretter i lägenheten. Strax är Gestapo Gerhard på spåren och även han tvingas fly.

Mordgåtan är nerven i intrigen. Skickligt håller Kjell Ola Dahl spänningen uppe och vi följer huvudpersonerna i flera tidsplan; 1942, 1967 och nutid 2015. Mysteriet Gerhard fortsätter gäcka omgivningen ända fram till gåtans upplösning.

En berättelse med fokus på spänning. Här varvas händelser i tid med skickliga ”cliffhangers” som driver läsningen framåt. Det skulle inte förvåna mig om den blir tv-serie eller film inom kort. Kjell Ola Dahl skriver otroligt detaljerat och lämnar inget åt slumpen. Min invändning är gestaltningen av persongalleriet. Karaktärerna upplever jag som platta och tvådimensionella.

”Täcknamn: Hilde” lovar spännande läsning!