Vår egen lilla hemlighet

Första boken jag läser av Ninni Schulman. Den visar sig vara fjärde(!) delen om journalisten Magdalena och poliserna Petra och Christer. Jag är med andra ord ett blankt papper till karaktärernas förhistoria. Trots det eller (tack vare) funkar det bra att läsa boken fristående.

”Vår egen lilla hemlighet” bjuder på stora lass av vardagsrealism. Boken inleder med att ett larm om en försvunnen kvinna. Kvinnan är bekant, hon arbetar på socialen i den lilla kommunen Hagfors. Parallellt med sökandet efter kvinnan följer man en familj där mannen håller fast hela familjen i fruktan och rädsla med hot och misshandel. Misshandel av mamman och ett av barnen sker dagligen.

ninni Eftersöket av den försvunna socialsekreteraren avslöjar flera väl dolda hemligheter i hennes privatliv. Det som har synts utåt har bara varit en fasad. Två familjer i olika sociala skikt på ytan olika men ändå lika.

Det är en mörk och dyster berättelse där ingen har det särskilt bra. Inte ens den förälskade och nyförlovade polisen Christer. Svartsjuka gnager och tär på hans förhållande. Trådarna i handlingen leder oundvikligen mot tragiska slut på flera sätt.

Liksom Katarina Wennstam synliggör Ninni Schulman en vardag som är alltför många kvinnors verklighet. Hot, våld, rädsla och känslan av att vara inträngd i ett hörn. Som utväg brister samhället ofta.

Det låter eländigt och bedrövande och ja, det är boken på många sätt. Dock lyckas Ninni Schulman bra med att fånga den ständigt pågående vardagen. Det lilla livet där både stort och smått rör sig. Med en deppig känsla över tillvarons elände läste jag trots allt med behållning. Är inte direkt sugen på att läsa de första böckerna – än.