Peter Madsen

Det här inlägget handlar inte om litteratur. Det handlar om verkligheten som överträffar dikten. Peter Madsen och Kim Wall. Vad som hände på u-båten den där kvällen i augusti förra året det vet bara Peter Madsen.

Nu är han åtalad för mord på Kim Wall. Detaljerna man kan ta del av är fruktansvärda. Troligen var det som hände än mer fruktansvärt. Går knappt att föreställa sig. Exakt vad som hände det vet bara Peter Madsen. Han kommer sannolikt inte att avslöja något eller erkänna något.

Detta dåd, denna händelsen har fått mig att känna avsmak för spänningslitteratur där kvinnor är offer. Böcker med kvinnor som offer är otaliga. Med Peter Madsen och Kim Wall behövs inte längre uppdiktade historier. Det värsta har hänt på riktigt.

Kim Walls relation till Peter Madsen var professionell. Peter Madsen såg möjligheten att göra verklighet av våldsfantasier i kontakten med henne och han gjorde verklighet av sina innersta våldsamma fantasier.

Det som hände Kim Wall har berört mig mycket. Det är så otäckt. Så svårt att greppa. Tänk skräcken, utsattheten, ensam i en trång u-båt med en våldsam galning.

Verkligheten är mycket, mycket värre än dikten efter detta.