Störst av allt

På förra årets bokrea fyndade jag ”Störst av allt” av Malin Persson Giolito. Boken blev utnämnd till 2016 års bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademien. Ja, mycket har jag läst och hört om ”Störst av allt”.

Nu i december har jag då äntligen kommit till skott och läst den. Den är jättebra och värd alla lovord!

9789146232414_200x_storst-av-allt

Den handlar om något så fruktansvärt som en skolskjutning. Något jag knappt kunde föreställa mig inträffa förrän tragedin i Columbine 1999. Sen dess har det hänt på olika platser runt om i världen och detta är berättelsen om en fiktiv sådan. Otäckt är det likafullt.

I Djursholms allmänna gymnasium finns tonåringar som är vana vid det goda livet sedan födseln. Men även en och annan som kommer från en betydligt mer påver bakgrund. Fattiga och rika möts på till synes lika villkor.

Handlingen rör sig kring en krets av fem tonåringar och en välmenande lärare. Vi möter artonåriga Maja som befinner sig i häkte under pågående rättegångsförhandlingar. Genom Majas tankeström rullas händelseförloppet upp i brottstycken. Fram och åter i tid och rum fogas bit för bit till pusslet. Rättegångsförhandlingarna målar upp rättens bilden av tragedin.

Det är mycket skickligt utfört och spänningen håller i sig ända fram till sista sidan. En bok jag varmt rekommenderar.

Malin Persson Giolito har verkligen utvecklats sedan jag läste hennes debut ”Dubbla slag” (2008). Jag ska nog ta och läsa alla hennes böcker sinom tid!

 

 


En reaktion på ”Störst av allt

Kommentarer är stängda.