Swing time

swingtime
Swingtime

Zadie Smith skriver romaner som myllrar av liv. Texten böljar av underströmmar till det som synes ske. Man läser berättelsen genom berättarjagets iakttagelser och tankar. Just därför lämnas mycket outsagt. Allt strömmar genom berättarjagets filter och hennes blinda fläckar. Läsaren lämnas åt sitt öde med ett och annat frågetecken.

Jag tror vid en punkt i berättelsen att jaget ska komma att ägna sig åt sång. I ett stycke beskrivs hur hon tar in känslan i musiken, sjunger och får flow. Men, nej, det var bara en kort, betydelselös scen i hennes liv.

Zadie Smith återvänder alltsomoftast till sina hemmakvarter i nordvästra London. En etniskt mixad del av storstaden. Kvarteren är viktiga i romanen. Här möts två flickor och de blir snabbt bästisar. De delar den mixade bakgrunden med nyanser av mörk hud. De delar drömmen om att bli dansare. De går i dansskola och grottar ner sig i videoinspelningar med Fred Astaire, Michael Jackson och musikaler. Tracey har talangen, viljan och ambitionen. Hon arbetar mot målet att stå på scen i Londons West end-teatrar.

Berättarjaget har en mer loj inställning till livet. Hon låter livet hända och flyter med. I takt med att bästisarna blir äldre blir kontakterna mer sporadiska för att plötsligt upphöra. Deras relation går ändå som en röd tråd genom hela berättelsen. Till synes går vännerna åt olika håll men de möts gång efter annan.

Berättarjaget blir assistent hos en världsberömd artist. En artist som kunde vara ett alter ego till Madonna. Jobbet som assistent tar henne runt världen, Europa, New York och framförallt Västafrika där artisten vill göra avtryck i olika välgörenhetsprojekt. Livet som assistent innebär också ett liv utan riktning. Det är artisten som pekar ut riktningen. Berättarjaget gör misstaget att tro att hon är trygg i sin assistenttillvaro. Det är hon inte. Från en dag till en annan är hon ute i kylan.

Berättelsen tar avstamp i 1980-talet för att sedan bölja fram och åter i tid och rum för att landa i samtiden och stanna upp i nordvästra London. Under resans gång har vi följt tankar om dans, kärlek, föräldraskap, bildning, ojämlikhet, ursprung och rotlöshet. Liksom en kvinnas väg att bli vuxen och slutligen möta sig själv.