Dolt i mörker

dolt-i-morkerSerien om arkeologen Ruth Galloway läser jag främst för karaktärerna och deras inbördes relationer med Ruth som navet i cirkeln. Uppdraget som rättsarkeolog innebär att Ruth kontaktas av polisen när man av påträffar skelettdelar från människor. Mysteriet i denna nionde bok om Ruth Galloway handlar om benrester som nergrävda i en kalkstenstunnel i Norwich. Ungefär samtidigt som benresterna påträffas blir en uteliggare mördad och en småbarnsmamma försvinner spårlöst. Kommissarie Harry Nelson och hans stab sitter med ens med en svällande utredning.

Det påstås finnas underjordiska samhällen där hemlösa och uteliggare har funnit en fristad. Underjorden visar sig vara nyckeln till mysteriets upplösning. I en kamp mot klockan letar man efter försvunna kvinnor och en potentiell mördare i tunnlar och kryptor.

Mysteriet är en förutsättning för att karaktärerna än en gång ska sammanstråla. Flera av poliserna har blivit Ruths vänner men en av dem är mer än en vän. En tillfällig affär med kriminalinspektör Harry Nelson ledde till den gemensamma dottern Kate. Harry är lyckligt gift men spänningen mellan Ruth och Harry består och slår emellanåt ut. Under ytan rör sig fortfarande triangeldramat mellan Harry, hans fru och Ruth.

Som i några av de tidigare böckerna tycker jag bokens gåta är långsökt. Elly Griffiths återvänder till religionen och låter tro samt gamla kyrkor spela en framträdande roll. Det liksom barn och fruktsamhet är återkommande inslag. Ruth Galloway är en stark och självständig kvinna. En modern förebild med sin akademiska karriär och sitt (oplanerade) föräldraskap som ensamstående mamma. Dessutom verkar hon vara tillfreds med sakernas tillstånd. Ruth är inte den enda starka kvinnan, det finns fler i hennes närhet. Porträtten av de manliga karaktärerna är också sammansatta. Det är detta som är styrkan i böckerna om Ruth Galloway. De handlar om vuxna med fel och brister men som i grund och botten är ansvarsfulla och trygga människor.

Det är en stunds trevlig läsning, precis vad som behövs ibland.

 


3 reaktioner på ”Dolt i mörker

 1. Den tar jag och beställer. Jag förstår precis hur du menar, tror jag. En bok som är trevlig när man läser den, men sedan glömmer man den. Visst behövs sådana böcker också. Tack för tipset!

  Gillad av 1 person

 2. Det är inte ofta jag läser deckare, för jag har svårt att hitta någon serie som inte är för läskig och som innehåller det där psykologiska draget. Den här har jag dock tittat på flera gånger, och nu är jag definitivt sugen på att läsa den! /Sandra på Bokkoll.se

  Gilla

  1. Här finns inga utstuderade våldsamheter. Mord,ja, men utan kliniska detaljer. Så pröva. Det är en serie och de hänger ihop. Med det menar jag att man återkommer till tidigare händelser.

   Gilla

Kommentarer är stängda.