Söndagens smakbit

Den brittiska underrättelsetjänsten hör av sig och beordrar Peter Guillam att infinna sig på högkvarteret i London. Underrättelsetjänsten granskar fall från Berlinmurens dagar. Tiden då kalla kriget pågick och kartan över gott och ont syntes enkel. Guillam utsätts för långa, förnedrande förhör.

Spionernasarv
Omslagsbild

Kan han rättfärdiga den tidens handlingar? Kunde man agerat annorlunda? Guillam behöver spåra upp sin gamle läromästare George Smiley och konfrontera honom med frågan.

Peter Guillam lever numera ett tillbakadraget liv på en släktgård i Bretagne. Här har han just tagit emot och läst brevet från ”Byrån” och berättar att han måste resa bort.

lecarre
S. 19 Spionernas arv

Kanske ska jag läsa om ”Spionen som kom in från kylan” innan jag läser detta farväl till kalla krigets era. Världskrigen liksom kalla kriget som påverkar världens skeenden än idag. Gång på gång påminns vi om dåtidens händelser.


10 reaktioner på ”Söndagens smakbit

 1. en fantastisk författare. har sett Spionen som kom in från kylan med Richard Burton i huvudrollen och flera andra av hans filmatiserade titlar. skulle inte klara att vara spion i två timmar. än mindre att vara dubbelspion. tack för smakebiten

  Gilla

 2. Jeg har lest noen av John le Carrés bøker, men ikke denne, tror jeg. Det er mannen min som er flinkest til å lese dem, og de er litt ”mannebøker” i motsetning til det som ofte blir kalt ”dame-roman”. Jeg nekter å godt disse kategoriene, men likevel blir jeg av og til litt styrt av dem 🙂 Ha en riktig fin søndagskveld!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det stämmer män gillar oftast intriger med krig och politik och strategi. Inte mitt självklara val heller. LeCarre är så brittisk och det gillar jag!

   Gilla

 3. Jag vet att jag läste något av John le Carré i min ungdom, när det inte fanns så många böcker kvar att välja på i det lilla skolbiblioteket, men jag har ingen aning om vilken/vilka och kommer inte alls ihåg vad jag tyckte 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.