Den sista utvägen

Trilogin om Maureen O`Donnell får mig att tänka på flickboksdetektiven Kitty Drew.  Likt Kitty snubblar Maureen över mysterier. Tillsammans med sina vapendragare Leslie och Kilty smider hon planer för att ta reda på vad mysteriet döljer.

Inga likheter för övrigt! I denna sista del är Maureen på god väg att bli sin mamma dvs alkoholist. Hon dricker och längtar efter sin whiskey dag som natt. Dessutom beskrivs hon som mager och ständigt rökande. Ett riktigt vrak alltså. Uppfylld av självömkan, självhat och självplågeri.

IMG_E2309

Hon bär sina demoner inom sig. Ångesten för sin far, oron för barnet som hennes syster ska föda, oron för sin bror Liam. Ja, hon oroar sig för många i sin omgivning. Ångest som gnager inuti.

Glasgow framstår som en småstad i det att hon ideligen stöter ihop med samma personer. Härvan av kontakter med familj, vänner och fiender rör sig över en liten yta med Maureen som spindeln i nätet.

Det som driver handlingen framåt är Maureens väg mot den slutgiltiga konfrontationen med sin numera sjuklige far. Det och rättegången mot hennes antagonist psykologen Angus Farrell. Angus och mordet på hennes älskare Douglas har följt som en röd tråd genom trilogin. Nu ska rättvisa skipas.

Innan dess blir Maureen inblandad i en familjefejd. En äldre kvinna som är försäljare på samma loppmarknad som Maureen och Leslie hamnar plötsligt på sjukhus. Kvinnan ser uppenbart misshandlad ut och hennes son bevakar henne ständigt. När kvinnan plötsligt dör anar Maureen något skumt. En instinkt som ska visa sig leda till ett avslöjande av trafficking. Detta är dock ett stickspår i handlingen.

Jag får känslan av att Denise Mina har haft svårt att ta farväl av sina karaktärer i och med denna avslutande del. Det blir drygt 400 sidor av kvinnlig vänskap och ett par dåligt uppbyggda peakar. Den ena Maureens definitiva uppgörelse med åren av ångest efter faderns sexuella övergrepp. Den andra ett mordförsök av Angus Farrell som känns rätt osannolikt och påhängt i sista minuten.

Vad är då ”den sista utvägen”? Svaret är att undanröja människor som upplevs som hot. Om det lyckas är en helt annan fråga.