Exil

Himla tur att jag valde att fortsätta med Garnethill-trilogin. ”Exil” är del två i trilogin om Maureen O´Donnell. Jag kommer snabbt in i läsläge. ”Exil” är en bladvändare och en sån där bok jag går och längtar efter att få forsätta läsa.

”Exil” är socialrealism av värsta/bästa sorten. Allt, precis allt är deppigt, dystert och miserabelt i Maureens liv. Hon avskyr det obetalda jobbet på Kvinnojouren. Fadern, som utsatt henne för sexuella övergrepp, är tillbaka i Glasgow och spökar för henne dag som natt. Ett obestämbart hot och ständig rädsla. En tidigare psykiater förföljer henne och hon trakasseras av poliser. Även vänskapen med väninnan Leslie är i gungning. Maureen är psykiskt skör och deppad.

IMG_2297

En skotsk kvinna hittas mördad i London. Kvinnan blev misshandlad och var känd på Kvinnojouren. Maureen och Leslie gör gemensam sak av att gräva i omständigheterna kring mordet. Ett grävande som blir en djupdykning i den farliga, kriminella världen i både London och Glasgow.

Maureen rör sig i en mörk och våldsam värld befolkad av samhällets olycksbarn; fyllon, knarkare, langare, incestoffer, misshandlade och deras förövare. Samtidigt blir utflykten bland samhällets baksidor en ögonöppnare för Maureen. En ögonöppnare som leder fram till en sorts förlösning från hennes egna maror.

Denise Mina har en briljant förmåga att måla upp bilder av misären, fånga ångesten och det tröstlösa livet. Allting känns grått och smutsigt. Blåsten är iskall och regnet oupphörligt. Fattigdomen grym. Det är lätt att glömma att Maureen är en ung kvinna på 24 år. Istället för att vara glad och ha kul har hon fastnat i självhat. Självmedicineringen för att dämpa oron och ångesten heter alkohol och cigaretter. Samma väg som hennes alkoholiserade mor slagit in på.

Engagemanget för kvinnors utsatthet liksom kraften i familjeband genomsyrar Minas böcker. Oavsett om familjen är kriminell eller rättrådig slingrar sig släktbanden runt familjemedlemmarna. Tillhörigheten finns där och visar sig på gott eller ont. Mäns våld drabbar kvinnor och deras barn.  Ingen läsning kunde varit mer i fas med nuet som läsningen av ”Exil”.