Det tyska huset

Arnaldur Indridason tillhör mina favoritförfattare inom kriminalgenren. Serien om kriminalaren Erlendur och kollektivet kring honom är toppklass enligt mig. I ”Det tyska huset” introduceras en ny kriminalpolis; Konrad Flovént.

IMG_2257
Det tyska huset

En man hittas mördad, skjuten på ett sätt som liknar en ren avrättning. Vapnet och tillvägagångssättet antyder att någon inom det militära kan vara inblandad. Världskriget har kommit till Island och Reykjavik myllrar av brittiska och amerikanska soldater.

Som Islands ende kriminalinspektör året 1941 hamnar fallet hos Flovént. Militärpolisen Thorson ska bistå mordutredningen. Både Flovént och Thorson saknar erfarenhet av den här sortens mordutredningar. Deras sätt att arbeta känns som ett planlöst zick-zackande mellan två olika spår. Det ena ett grävande i offrets förflutna som involverar en tysk läkare. Det andra ett möjligt triangeldrama. Båda söker de upp personer med olika kopplingar till offret och ansätter dem med tusen frågor. Där svaren inte alltid tillför någon pusselbit.

Indridason är en utomordentlig stilist och fångar dialoger pricksäkert. Lika väl målar han upp atmosfären i en stad förändrad av militärens närvaro. Ändå kommer jag av någon anledning inte in i handlingen på samma sätt som jag brukar. Konrad Flovént förblir en anonym karaktär. Kopplingen till tyskarnas arbete med rasbiologi är långsökt.

Så denna första bok om Konrad Flovént känns aningen trevande. Som nostalgitripp till tiden med tydliga fiender och spioneri är den ok. För min del är tiden kring krigsåren rätt urkramad i böckernas värld.