#Metoo i litteratur

Veckans tematrio hos Lyrans noblesser fångar upp det aktuella #metoo i nyhetsflödet. Berätta om tre romaner som gestaltar sexuellt våld/kränkningar! Inte det roligaste att fundera över men inget ovanligt i litteratur heller.

Själv minns jag hur jag reagerade över kvinnosynen/föraktet i Bondfilmerna som mor till pojkar. Kvinnoföraktet sköljer över oss ständigt i film, i reklam, i musik, i dataspel och även i böcker. Det är så vanligt att man knappt reagerar.

Litteratur har troligen inte samma inverkan som t ex film. Det är vad jag tror men vad vet jag. Detta är min listning:

  1. Utrensning av Sofi Oksanen. Obevekliga kvinnoöden i det annekterade Estland. En oerhört stark bok. Rentav obligatorisk läsning (anser jag).
  2. Gänget av Katarina Wennstam. Nyutkommen i år och handlar om hur ett gäng unga män utnyttjar en drogad flicka.
  3. Hjärtat stannar sist av Margaret Atwood. Huvudpersonerna Stan och Charmaine blir båda utnyttjade sexuellt. De används som redskap i komplotten mot ledaren i fängelseprojektet Positron.

2 reaktioner på ”#Metoo i litteratur

Kommentarer är stängda.