Kåda

Ny bok, ny författare; ”Kåda” av Ane Riel. ”Kåda” är en hemsk, hemsk historia. Otroligt bra. En äkta spänningsroman med betoning på spänning. Men hemsk. Det som händer är hemskt för alla inblandade.

Handlingen är som spindelväv ju mer man läser desto mer fastnar man i händelserna. Spänningen är konstant. Pulsen ökar och man far med blicken över sidorna för man vill veta hur det kommer att sluta.Kåda

De flesta har väl sett de där gårdarna på landet. Gårdar där allehanda trasiga maskiner, redskap, fordon och annan bråte trängs kring byggnaderna. Ställen där det mesta ser ut att vara i förfall. Familjen Haarders gård är ett sådant ställe. Fullt med ”bra-ha”-saker överallt.

Familjedramat vi tar del av utspelar sig på en gård där tingen förväxlas med trygghet och tecknet på det bestående. En familj som i sin isolering och stumhet dras ner i en förgörande spiral. Berättarrösten tillhör Liv – dottern. Genom hennes upplevelser och ögon är vi med hela vägen i sönderfallet.

Ane Riel har en fantastisk känsla för att skildra galenskaper filtrerade genom ett barns medvetande. Hur Liv rättfärdigar allt på sitt vis. Jag tänker på sagan ”Vad far gör är alltid det rätta” av H C Andersen.

Detta är en berättelse fylld av starka känslor. Svärtan och mörkret lättas upp med ömhet, kärlek och längtan. Det handlar om barns utsatthet bland sina närmaste. Om människors missriktade hänsyn. Ibland kan det vara bra att lägga näsan i blöt och låta nyfikenheten styra.

”Kåda” är ett måste för spänningsälskare. Detta är ren spänning utan dystra kriminalare, övergrepp eller utstuderat våld. Den kan säkert fungera bra att bokcirkla kring. Den väcker många frågor om mänskligt beteende. Titeln och omslaget i steampunk-anda fångar känslan i boken suveränt.


2 reaktioner på ”Kåda

Kommentarer är stängda.