Tematrio New York

Denna gång är staden New York utvald för en tematrio hos Lyrans noblesser. New York så omsusat och skildrat i både bok och film. Tyvärr har jag aldrig varit där. Woody Allen och hans filmer är starkt förknippade med New York. Filmer finns det gott om, men nu gäller det litteratur.

  1. Extremt högt och otroligt nära” av Jonathan Safran Foer. Pojken Oskar har mist sin pappa i terrorattackerna den elfte september 2001. Pappans sista kontakt är ett inspelat meddelande på familjens telefonsvarare. Ett meddelande som Oskar lyssnar på om och om igen. Oskar måste klara sig mycket på egen hand och är ofta ensam. När han hittar en nyckel som har tillhört hans far ger han sig ut på jakt efter låset där nyckeln passar.
  2. Måste bli ”Just kids”. Patti Smiths självbiografi. Nästan lika mycket som biografin handlar om Patti själv handlar den om kärleken till New York. De kulturella kretsarna som bodde och rörde sig kring ”Chelsea hotel” och Andy Warhols studio ”The Factory”. Utflykterna till Long Island.
  3. Här kvalar en film in ”Annie Hall” från 1977. Diane Keaton spelar Annie och hennes kläder i filmen blev stilbildande i modet. Hatt, herrskjorta, slips, väst och byxor. Filmen skapad av Woody Allen som självklart spelar huvudrollen som Alvy Singer.

Jadå, jag hade vit herrskjorta med svart slips! Jag har läst både ”Glaskupan” och ”Den store Gatsby” men förknippar dem inte med New York.

 


2 reaktioner på ”Tematrio New York

Kommentarer är stängda.