Flickor i litteratur

Igår (11 okt) var det Internationella flickdagen. Med detta i tankarna vill jag se vilka flickor ni finner intressanta, löjliga, fåniga, kraftfulla, inspirerande och bra förebilder för dagens unga tjejer. Eller tvärtom.

Lägg till i kommentarsfältet, egen blogg, Instagram eller FB alla medel är tillåtna och välkomna. Blir det en, två eller flera spännande tjejer i listan?

Jag postade två förebilder på Instagram igårkväll, (Pippi och Malala).

  1. Pippi Långstrump är och förblir en fantastisk förbild. Pippi är stark, snäll, tar itu med översittare och mobbare. Generös och kreativ. Klarar sig själv och låter ingen trycka ner henne. Alltid svar på tal. En tuffing med ett hjärta av guld.
  2. Malala Yousafzai; flickan som stred för flickors rätt till utbildning i Pakistan. Malala som blev skjuten i huvudet av talibaner och mirakulöst överlevde. Kampen för flickors rätt fortsätter. 2014 tilldelades hon Nobels fredspris.
  3. Lila – Marilynne Robinsons karaktär i boken Lila. Flickan Lila som fyra år gammal försvinner från huset där hon bor. En hemlös kvinna, ”Doll”, tar sig an henne och de drar runt på vägarna som luffare.
  4. Patti Smith också hon en pristagare. Polarpriset 2011. Hon berättar om sitt liv i boken ”Just kids”. Med fem dollar på fickan tog hon sig till New York och byggde sig ett liv ur underläge.

Fyra flickor som är starka, modiga och går sin egen väg.