Topplista djur i litteratur

Veckans topplista ska handla om djur i litteratur. Johannas deckarhörna utmanar. Jag ska erkänna att först ekade det tomt. Kom inte på något alls. Nu som vuxen läser jag sällan böcker om djur som t ex Bibliotekskatten Dewey och liknande. Efter en stund lossnade det. Det blev en Topptre:

Djur i litteratur

  1. Georgina med sin hund Tim i Fem-böckerna av Enid Blyton. Minnesbilden av Georgina och hennes Tim har funnits med länge, länge. Nu med egen Charlie kan jag känna mig som en Georgina ibland. Fånigt, jag vet. Tim är alltid med och följer sin matte troget. Det är min bild av hundar. Härliga kompisar. Trofasta.
  2. Skriet från vildmarken av Jack London. Familjehunden Buck kidnappas och säljs till ett hårt liv som slädhund i Alaska. Som läsare är man helt inne i Bucksupplevelser, onda som goda. En väldigt engagerande berättelse. Som tur är finns den bearbetad så nuets läsare kan ta del av den (bibblan!).
  3. Nils Uddenbergs egen historia om hur han motvilligt blev med katt. Gubbe och katt : en kärlekshistoria

 


14 reaktioner på ”Topplista djur i litteratur

  1. Jag glömde helt bort Enid Blytons barnböcker, trots att jag var ett sådant fan av dem när jag var barn. Jag gillade Fem-böckerna, men ännu mer Äventyrs-serien med de två syskonparen och deras papegoja Kiki. De böckerna fick mig att vilja ha en egen papegoja, vilket jag fick, tills jag blev allergisk, och att bli en riktig lunnefågelnörd (de fanns med i Äventyrens Hav)

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.