Skrik tyst…

Karin Alfredssons nya bok ”Skrik tyst så inte grannarna hör” beskrivs som ”Årets comeback” i marknadsföringen. Både författare och bok har hörts och synts mycket i olika medier. Nu är det min tur.

Bokens handling är vad man beskriver som tendensiös. Det finns ett tydligt och uttalat syfte med boken. Syftet är att berätta om våld i nära relationer och det gör Alfredsson bra.

KarinA

Roger är nyskild och på väg till Zambia. Han vill helst inte åka ensam. Då möter han den något yngre Ellinor. Roger börjar uppvakta och bearbeta Ellinor. Han är som en honungsfälla eller köttätande växt som med sin förföriska doft lockar till sig insekter. När insekten sitter fastklibbad slår fällan igen och suger ut innanmätet.

Roger lockar och förför. Strax är de gifta och på plats i Lukasa, Zambia.

Siame är ”hembiträdet” som ingår i Rogers tjänstebostad. Siame har eget hus, pengar och är alltid välklädd och prydlig. Loveness är änka och bor med sina barn i Lukasas slumområden. Hon lockar och förför Siame på sitt sätt. För henne är Siame en utväg från slummen. Tänk ett eget hus, bra skola för barnen. Loveness vet, precis som Siame, vad som förväntas av henne när hon flyttar in i hans hus.

Till skillnad från Ellinor är Loveness i underläge från början. Ellinor hade trots allt arbetat sig till en egen frisörsalong och efter många år fått förstahandskontrakt på en lägenhet i Stockholm. Ellinor ger upp allt detta för att följa med Roger till ett liv som ”lyxhustru”. Priset är högt för båda kvinnorna.

Berättelsen flyter på, lättläst och utan djupykningar följer vi de båda parens på ytan helt olika liv.

Det är djupet jag saknar. Jag får inga bilder av karaktärernas utseende eller ålder. Är Siame en ung man eller en äldre? Varför bär en del peruk? För att dölja sitt afrohår? Samma med löshår – har man det för att se mer ”vit” ut?  Loveness och hennes syster skrapar de ihop pengar genom att prostituera sig? Ja, såna frågor dyker upp hos mig och får inga riktiga svar.

Dessutom tycker jag att Ellinor är alldeles för mjäkig och undergiven. Hon är trots allt från början en hårt arbetande kvinna och inget våp. Visst slår Roger sina kedjor omkring henne tajtare och tajtare och hon är utsatt i sin ensamhet i Zambia.  Trots det vore det mer trovärdigt med något mer motstånd och ifrågasättande från Ellinor.

Färg och miljö av landet Zambia och staden Lukasa saknar jag också. Det verkar mest dammigt där.

”Skrik tyst så inte grannarna hör” är en bra och lättsmält bruksbok. Den kunde ha blivit ännu bättre om författaren skruvat upp ambitionerna något mer och kryddat på med mer av allt!