Tematrio tanter och farbröder

Tematrio hos Lyrans noblesser denna vecka gäller porträtt av äldre personer. ”Berätta om tre bra böcker där det finns minnesvärda porträtt av lite äldre personer!”.

Det roliga med dessa tematrios är att man får fundera och tänka efter. Sen tipsar jag oftast om de titlar som först dyker upp. De bör ju vara mest minnesvärda (för mig).

Denna gång blir det:

  1. Karaktären Fredrik Welin i ”Italienska skor” och ”Svenska gummistövlar” av Henning Mankell. Henning Mankell är en av våra främsta svenska författare. Har man inte läst något av honom förut kan man börja med ”Italienska skor” till exempel.
  2. Barnfarbrorn i Barbro Lindgrens ”Lilla sparvel”. Barnfarbrorn är en vuxen man men kan leka som ett barn. ”Var inte med Barnfarbrorn så mycket. Man vet aldrig, säger mamma”. Jag älskar Barbro Lindgrens böcker om sin egen barndom som börjar med ”Lilla Sparvel” och slutar med ”Bladen brinner”.
  3. Tanternas tant är för mig Prussiluskan i Pippi Långstrump-böckerna. Hon som oroar sig och bekymrar sig för Pippi. Hon som vet vad som är passande och inte. Hon som uppfostrar varje minut. Beskäftigt trippar hon runt och har åsikter. Hatt på huvet och handskar på händerna.

Så här blev det. En åldrande man som fortfarande tror sig kunna erövra unga kvinnor. Avog och enstörig men ändå med hjärta i kroppen. Barnfarbrorn som är lite eljest och tanten den beskäftiga Prussiluskan.

 


6 reaktioner på ”Tematrio tanter och farbröder

  1. Italienska skor har jag läst och Svenska gummistövlar vill jag läsa. Har varit ett riktigt Mankell-fan och t.ex. konsumerat samtliga böcker om Wallander vartefter de kom ut. Så bra. Prussiluskan var kul att påminnas om, en lite smånervig tant sådär. 😉
    Fin sammanfattning, förresten! 🙂
    (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.