Jag är Kina av Xialou Guo

”Jag är Kina” rymmer en gåta. En gåta mer spännande än den bästa thrillern. Detta är dock en roman. Inga mord, men död. Enstaka poliser.

IMG_1080
Omslagsbild

Skotska Iona arbetar som översättare åt ett engelskt förlag. Hon har fått ett paket, en bunt med brev och dagboksanteckningar på kinesiska. Bara denna tjocka bunt med papper med kinesiska tecken. Ingen förhistoria. Ingenting.

Medan Iona översätter brev och anteckningar vecklar en berätttelse ut sig bit för bit som ett pussel. Översättningen och tolkningen är ingen lätt uppgift. En av dem skriver sina tecken slarvigt med slang och moderna uttryck. Den andra ha en vacker kalligrafisk stil. Tiden hoppar fragmentariskt fram och åter över en 20-årsperiod.

Pappersbunten döljer en kärlekshistoria. Den berättar om hur två förälskade människor, Mu och Jian möts och skiljs. De som älskade varann så mycket. Jian den upproriske punkmusikern. Mu som älskade poesi. Vad hände? Varför delades deras väg? Händelserna rör sig tätt inpå nutiden, Ionas nu.

Mu och Jians öde breder ut sig och blir som ett floddelta med berättelser om många öden sammanvävda med lösa trådändar. Vi läsare får glimtar av Kinas historia. Hur kommunismen dödade drömmar om konst och kultur. Hur fyrkantiga människor skapades. Det finns mycket sorg i Kina. Hopplöshet och slocknade illusioner.

Kina av idag må vara mjukare i framtoningen men det totalitära polissamhället finns kvar. Kinesisk cyberpolis och Internetcensur. Oliktänkare förföljs och tystas ner. Västerländsk dekadens i form av ett läppstift och en kassett med musik av Erik Satie var nog för att bli fängslad under Maos styre. I Kina följer familjehistorien dig i hälarna.

Mötet med väst blir mest besvikelse. Ensamhet och yta brer ut sig. Både Mu och Jian är vilsna i västvärlden. Iona är vilsen i storstaden London.

Detta är en roman om ensamhet och rotlöshet. Längtan efter sitt ursprung och att höra till. Jag blir ofta väldigt berörd och sorgsen när jag läser vissa partier. Ensamheten är så bottenlös. Sorgen avgrundsdjup. 

Gåtan håller i sig ända fram till de sista andlösa sidorna.

En fantastisk bok. En bok som lever i tankarna länge. Värd många, många läsare!

sida87
Ur ett brev från Jian till Mu. Han befinner sig på en flyktingmottagning i Dover.