Samtal med vänner

Hur ska jag kunna göra Sally Rooneys ”Samtal med vänner” rättvisa med mina ord. Jag är nästan lite kär i boken. Tycker hemskt mycket om den. En bok att läsa igen. En bok som kräver blyertspenna tillgänglig. En bok där man kan fastna i en mening och tänka, tänka.

Sallyronney
Omslagsbild

En eloge till översättaren Klara Lindell. Om den är så bra på svenska – hur är den då på originalspråk? Tanken hissnar.

Är detta överord? Inte för mig. Självklart passar den inte alla läsare. Så är det ju. Den passar mig.

”Samtal med vänner” (Conversations with Friends”) – titeln är utomordentlig. Boken handlar om just samtal med vänner och berättarjaget Frances´inre samtal med sig själv.

Frances och hennes flickvän Bobbi träffar fotografen Melissa och hennes man Nick, en snygg skådespelare. De börjar umgås och trasslar in sig med varandra. Frances är attraherad av Nick. Han är intresserad av henne. Vänskap växer fram mellan Bobbi och Melissa. Det är en härva av relationer mellan de fyra, deras vänner och bekanta. Ett nystan av kommunikation, ord, känslor, kroppsspråk.

IMG_2140
Från sid. 217

Samtal på alla sätt: direktmeddelanden i datorn, mobilsamtal, sms, mail, IRL, fysiskt – alla sätt att kommunicera som finns. Mycket målande beskriver Sally Rooney hur försiktigt våldsamma tankar kan dyka upp under ett samtal. Ett exempel från sidan 289 ”Det kändes vidrigt att Bobbi hade mejlat henne. Det fick mig att vilja trampa henne väldigt hårt på foten och sen se henne i ögonen och förneka att jag hade gjort det.”

”Samtal med vänner” är en briljant debut. Vad månde bliva?

Bonus: