Tematrio Ljus

Som motvikt till tematrion med Mörker gäller tematrion denna gång Ljus hos Lyrans noblesser. ”Berätta om tre böcker som innehåller ljus eller något ljust i titeln eller i innehållet. Bokstavligt eller symboliskt, valfri tolkning..”

Ljus, var definitivt svårare för mig att fundera kring. Det beror väl på vad jag väljer att läsa och vem jag är. Backar inte för mörker, tänker att det mesta rör sig i en gråzon. Det handlar sällan om svart eller vitt.

Mitt urval:

Nu går solen knappast ner,
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.
Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan de har mörknat
spegla morgonsolens lågor.
Juninatt blir aldrig aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort mot ljusa hav.
(Dikten Juninatten av Harry Martinsson, ur Cikada, 1953)

Lila av Marilynne Robinson är för mig en ljus bok. Prästen John Ames har levt ensam hela sitt vuxna liv i den lilla byhålan Gilead. Så ser han Lila stryka omkring vid kyrkan. Starten på en vacker och komplicerad kärlekshistoria.

Nora Webster av Colm Tóbín om Nora som blir änka. Hon har varit hemmafru och haft familjen i centrum. Nu är det hon och två unga söner. Livsomställningen frigör krafter inom henne. Starkt och självständigt går hon vidare med livet.

fullsizeoutput_259

 


2 reaktioner på ”Tematrio Ljus

Kommentarer är stängda.