Återbruk med Kulturkollo

Spåret som Carolina är inne på i ”Alla dessa Disneyfilmer” när det kommer till ”återbruk” är ju helt rätt och riktigt. Folksagor, legender och myter återkommer gång på gång i litteratur, film och konst. Det är likadant med de grekiska dramerna och Shakespeare. Folksagor, grekernas dramatik och Shakespeares pjäser är något slags ”urhistorier”.

  • TV-serien ”Grimm” om kriminalaren Nick Burkhardt var en combo av polisserie, fantasy och skräck. Nick är en ”Grimm” som utreder extraordinära mord. Här finns en mängd varelser och väsen i mänsklig skepnad. Min yngsta son gillade den och jag satt med och kollade. Det var en snårig storyline men de senare säsonger såg vi aldrig och nu är han för stor. Ganska ok.

Apropå Shakespeare.

”Tidsklyftan” är en av uppdaterade tolkningar av Shakespeare inom The Hogarth Shakespeare project.  Om den är bättre? Det går inte att säga. Det är fortfarande ”En Vintersaga” fast i modern tid.

Jag måste också nämna Maj Bylock och de återberättade klassikerna. Vill man att elever ska bekanta sig med klassiker ska man plocka fram dessa. De fångar essensen i böckerna fantastiskt väl.

Kolla här: Maj Bylock 

TV-konceptet ”Så mycket bättre” har fått fram en hel rad med nya, bra ibland bättre tolkningar av olika låtar. Till exempel:

Just nu med Laleh

En apa som liknar dig med Darin

Är originalet alltid bäst? 

Nej, men ett bra original kan återbrukas.


3 reaktioner på ”Återbruk med Kulturkollo

  1. Precis, det krävs ett bra original för att det ska bli några bra covers. Det finns en del pärlor i Så mycket bättre och jag tyckte också mycket om Tidsklyftan.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.