Veckoutmaning med Kulturkollo

Veckans utmaning handlar om Stockholm. 

Stockholm. Huvudstaden. Min relation kan antagligen kallas en icke-relation. Jag har inte besökt staden särskilt många gånger. Men faktiskt bott där i en vecka! Så är det. Som BHS-student under sent 1980-tal skulle man ut i verklighetens bibliotek. Jag gjorde min praktik på KB med nedslag hos samtliga avdelningar. Spännande för en bibliotekarie. Jomen. Jag och min kursare bodde i en lånad lya i Gamla stan mittemot Gyldene Freden. Allt var skevt i det huset. Avloppen helt igenproppade bortom räddning. Minitoa utan dusch. Golvet lutade. Dörrarna gled hela tiden upp.

Med Stockholm är det ju så att kvarteren känns välbekanta även om man är där för första gången. Några semesterdagar tillbringade delar av familjen i Vasastan/Norrmalm och där finns ju Stadsbiblioteket och Hard Rock café t ex.

Jag bör göra mer besök i storstaden.

  1. Ge oss ditt bästa Stockholmstips! Pass.
  2. Vilken är den bästa Stockholmsskildringen?

När jag tänker på Stockholm tänker jag på Annika Bengtzon – Liza Marklunds karaktär.

Jag tänker på Bellman och alla hans visor med Stockholm som fond.

Pugh Rogefelts låt ”Stockholm, Stockholm stad i världen”:

Jag tänker också på de tidiga Arne Dahl-böckerna om A-gruppen som ”En midsommarnattsdröm” t ex.

Och sist men inte minst ”Gustavs grabb” av Leif GW Persson. Ingen har så tydligt markerat var skiljelinjen går för de som har och de som inte har i Stockholm.

Förvånar mig själv. Vad mycket Stockholm det fanns i mig!

 


2 reaktioner på ”Veckoutmaning med Kulturkollo

Kommentarer är stängda.