Coffin road

Tänk vad fel man kan ha. När jag börjar läsa Peter Mays nyutgivna bok  ”Coffin road” har jag hela tiden en filmtitel i huvudet; ”Mannen utan minne”. Jag tänker dessutom att det nog är en gammal Hitchcock-rulle. Inte alls – det visar sig vara en finsk film av Aki Kaurismäki!

IMG_1045
Omslagsbild

Så är det alltså, ”Coffin road” handlar om en man utan minne. Han hyr en stuga på ön Harris i Yttre Hebriderna. Människorna där kallar honom Neal, men han är inte säker på att det är hans namn. Han känner också någonstans djupt inuti sig att något hemskt har hänt. Men vad?

Så rullar det igång. Jakten på minnet. Den jakten leder in på många olika slingriga stigar. En del förvirrande, andra farliga. De avlägsna öarna långt ute i den svarta Nordsjön utgör en mörk fond med bistert väder, stormvindar som river i havet och piskande regn. Peter May är suverän på att fånga både det vackra och det farliga i öarnas landskap. Skönhet fångad i vädrets makter.

Peter May gillar att låta nutid möta dåtid och det greppet använder han även i denna historia. Han går dock inte så långt tillbaka i tiden. Mysteriet rör sig kring insekter och deras betydelse för pollinering av växter. Något som varit väldigt aktuellt och uppmärksammat de senaste åren. Storföretag som bekostar forskning. Företag som föredrar resultat till deras fördel. De obekväma resultaten tigs ihjäl.

Mysteriet med mannen utan minne utvecklas till en bra och spännande thriller. ”Coffin road” är Peter May som bäst. Mannen utan minne är navet i berättelsen. Ond bråd död förekommer men är inte huvudspåret. Handlingen uppmärksammar miljöhoten och betydelsen av familjeband.